Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 

Забезпечення та очистка питної води у ДР Конго

07/12/2013

Одним з найважливіших питань повсякденної життєдіяльності українських миротворців окремого вертолітного загону, які виконують завдання Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго, є забезпечення питної води. Спеціально обладнані автомобілі з п’ятитонними резервуарами на базі військового МАЗу, під перевозять до двадцяти тонн води щодня. Маршрут руху пролягає від базового табору до озера Ківу і в зворотному напрямку.

Шлях для військових водіїв, старшого сержанта та молодшого сержанта служби за контрактом Олега Мороза і Петра Бичкова, доволі непростий. Адже їм доводиться їздити одягнутими в бронежилети, броньовані шоломи та ще й з автоматами. І все це у великогабаритних автомобілях, вікна яких обладнані решітками через центр міста Гома, де розбитими дорогами рухаються сотні автомобілів, мотоциклів, самокатів та місцевих жителів, для яких практично немає правил дорожнього руху.

Після транспортування, під керівництвом водія-лаборанта відділення водопостачання вертолітного загону молодшого сержанта Володимира Наливайка, вода піддається очистці для якої використовується військово-фільтрувальна станція ВФС-10. Очистка проводиться у декілька етапів. Вона відстоюється, хлорується та піддається дії “коогулентів” – тобто часток алюмінію, потім проходить через декілька фільтрів, де позбавляється великих та малих решток і бактерій, а наприкінці додатково хлорується.

Як зазначив начальник медичної служби 18 окремого вертолітного загону майор медичної служби Микола Маланій, дуже важливо, що вода яка вживається миротворцями була безпечною для вживання та відповідала стандартам Всесвітньої організації охорони здоров’я.

– Нашим досягненням є той факт, що за результатами декількох перевірок поспіль представниками Місії ООН вся вода, яка використовується українським вертолітним загоном відповідає стандартам та є найкращою серед військових контингентів у Демократичній Республіці Конго, – повідомив офіцер медичної служби.

Додатково. Озеро Ківу входить до низки великих африканських озер, яке знаходиться на висоті 1460 метрів над рівнем моря. Його площа становить 2650 км². Середня глибина 240 метрів, максимальна – 480. Довжина та ширина озера 89 і 48 кілометрів.

Віктор Шубець

http://peacekeepers.com.ua/content/

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества